top of page

TÜRKİYE’DE Kİ BANKA HESABI ve GAYRİMENKUL BİLGİLERİM GÖRÜLEBİLİR Mİ?

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2019

FİNANSAL BİLGİ PAYLAŞIM SİSTEMİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ ?


01.01.2018´den itibaren yürürlüge giren finansal ve vergi konularinda karsilikli otomatik bilgi paylasimi sözlesmesi özellikle Almanya´da yasayan yaklasik 5 miliyona askin vatandaşımızı yakindan ilgilendirmektedir. Sözleşme yürürlüğe girmesine rağmen bilgi paylaşımı için gerekli alt yapı henüz kurulmadığı için, bilgi paylaşımının 2019 sonunda başlayacağı yetkililer tarafından bildiriliyor. Bununla beraber hangi ülkelerle işbirliği yapılacağı da Bakanlar Kurulu kararı ile belirli olacak. Kısaca şu an bir bilgi paylaşımı söz konusu değil.

116 ülke tarafından imzalanan anlaşmaya göre paylaşılacak bilgiler; mevduat, saklama hesapları gibi sadece finansal kuruluşlarda bulunan finansal hesap bilgilerinden ibaret. Finansal bilgilerin nasıl paylaşılacağını da belirtmek gerekirse, hesap sahibinin adı soyadı, ikamet adresi, ikametgahının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı değişime konu edilecek. Yıl içinde gerçekleşen hesap hareketleri ve vatandaşlık bilgisi gibi kişisel bilgiler paylaşılmayacak.Menkul (otomobil), gayrimenkul (arsa, ev) gibi bilgilerin paylaşılması kesinlikle söz konusu değildir.


Bu hesap bilgileri sadece bir yılı kapsar şekilde olacaktır, özellikle 10 yıl geriye dönük olacağı şeklindeki dedikodular gerçeği yansıtmıyor. Bakanlar Kurulu’nun kararından sonra bilgi paylaşımının başlayacağı yıl, sadece bir önceki yıla ilişkin bilgiler paylaşılacak.


Türkiye’de düzenli maddi geliri olup, buna rağmen Almanya’da sosyal yardım alanlar için uygulamanın olumsuz getirileri söz konusu olabilir. Sözleşmenin detayları Bakanlar Kurulu tarafından belirlendikten sonra eğer sosyal yardım alan bir kişinin Türkiye’deki hesapları bilgi paylaşımı kapsamında ilgili ülkenin mali mercileriyle paylaşılırsa, sosyal yardım almayı gerektiren maddi durum beyanının hatalı olduğundan hareketle yardım alan kişi için yaptırımlar ihtimal dâhilinde yer alıyor.



364 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page