top of page

YURTDIŞINDA ALDIĞINIZ BOŞANMA KARARI TÜRKİYE’DE GEÇERLİ MİDİR?

Güncelleme tarihi: 29 Eki 2019

1960’ların başından itibaren birçok vatandaşımızın başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine göç etmişlerdir.  Bugün örneğin Almanya’da beş milyona yakın Türk vatandaşımız yaşamaktadır. Küreselleşen Dünyada ülke hukuklarının yollarının kesişmesi de kaçınılmazdır.


YABANCI MAHKEME KARARI TÜRKİYE’DE GEÇERLİ MİDİR?


Diyelim ki Almanya’da yaşıyorsunuz ve boşanmaya karar verdiniz. Mahkemeye başvurdunuz ve yargılama sonucunda da eşinizden boşandınız. Elinizde ki Federal Almanya Cumhuriyeti Yerel Mahkemesi kararı ile  Nüfus Kanunun’da yapılan değişikle, tarafların bizzat yada vekille yurtdışında konsolosluklara yurt içinde ise yönetmelikte belirlenen nüfus müdürlüklerine başvurmaları halinde kararın Apostille şerhi olması, kesinleşmiş olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı olmaması şartıyla nüfusta tescil işlemini yaptırabilirsiniz.    

Ancak, iki taraf bir araya gelemiyor ise yada talebiniz red edilmiş ise  burada yapmanız gereken bir tanıma ve tenfiz davası açmak olacaktır. Bu dava şekli bir dava olup; yabancı mahkeme kararını Türkiye’de geçerli bir mahkeme kararı haline getirilmesini sağlamaktır.


            Türk mahkemesi davanın;

- Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine giren bir dava olup olmadığı, (örneğimizde ki boşanma davası böyle bir dava değildir.)

- Türk Kamu düzenine açıkça aykırılık teşkil etmediği, 

- Karşılıklılık esasının varlığı,

- Tarafların davaya usulüne göre çağrılmış ve temsil edilmiş olmaları

gibi şekli şartların yerine getirilip getirilmediğine göre mahkeme kararını tanıyacak yada tenfiz edecektir. Kararın kesinleşmesi ile karar ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğ edilecek, ve gerekli işlemler yapılacaktır.


Bu davalarda uygulamada ki en büyük sorun karşı tarafa tebligatın yapılmasının uzun zaman almasıdır, bu nedenle uzun zaman geçmeden, Yabancı Mahkemede alınan boşanma kararının tanınması ve tenfizi için harekete geçmek gerekmektedir.

Diğer taraftan elinizde ki Yabancı Mahkeme Kararının kesinleşmiş olması, ve Apostille şerhli olması da mahkemenin arayacağı diğer şartlardandır.


Sadece Boşanma davalarında değil, yukarıda saydığımız şartları taşıyan tüm yabancı mahkeme kararları, açılacak tanıma ve tenfiz davası ile aynı Türk mahkemesinden verilmiş bir karar haline getirilebilir.

430 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page