top of page

MİRASIN REDDİ

BANA MİRAS KALAN BORÇLARI ÖDEMEK ZORUNDA MIYIM?


Miras bir kişinin vefatı üzerine varislerine kalan hakları, malları ve borçlarına denilmektedir. Kanuni mirasçılar eş, çocuklar, ana, baba, dede, torun, evlat ve diğerleri olabilir.


Miras, ölüm ile mirasçılara bir bütün olarak ve kanunen geçer. Miras bırakanın alacakları ile birlikte borçları da mirasçılara geçer ve mirasçılar bundan sadece mirasla ile değil kendi kişisel mal varlıkları ile de sorumlu olurlar. Miras bırakanın malvarlığından çok daha yüksek miktarda borcunu mirasçılarına bırakması durumunda, mirasın reddi ile borcu ödemekten kurtulabilirsiniz.


Türk Medeni Kanunu’nun 609. Maddesine göre red beyanının miras bırakanın son yerleşim yeri sulh mahkemesine başvuru yapılması gerekir.


Yasal mirasçılar için ölümün öğrenildiği tarihten yada ispatlanması koşuluyla mirasçı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru yapılması gerekmektedir.  Bu süre hak düşürücü bir süredir.


Burada dikkat edilmesi gereken diğer  hususlarda şunlardır;

- Red süresi bitmedden “mirasçı” sıfatıyla işlem yapan mirasçı mirası red edemez.

- Mirası red sadece başvuru yapan mirasçı için sonuç doğurur.  Red eden mirasçının payı diğerlerine geçer. Ancak, en yakın yasal mirasçıların tamamının reddi halinde sulh mahkemesi mirası tasfiye eder.

- Destekten yoksun kalma tazminatı, mirasçılık sıfatından bağımsız olduğu için mirasın reddinden etkilenmez.

- Mirasın reddi ;SGK tarafından bağlananan dul ve yetim aylığının yada varsa emekli aylığının alınmasını etkilemez.

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page